Shiitake – właściwości lecznicze

Rekomendacja żywieniowa

Grzyby shiitake znajdują szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej a ekstrakt z nich, ma właściwości przeciwnowotworowe, prozdrowotne i lecznicze.

Są skarbnicą witamin, minerałów, posiadają wysoką wartość odżywczą w postaci witamin D, B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy) i składników mineralnych jak potas, wapń, żelazo, mangan, magnez, cynk, fosfor i sód. Zawarty w nich błonnik pokarmowy reguluje pracę jelit, lentinan odznacza się silnymi właściwościami przeciwnowotworowymi a eritadeniny obniżają poziom “złego cholesterolu”. Co więcej – specjaliści ds. żywienia podkreślają, że korzystny wpływ eritadeniny na zbijanie cholesterolu pozostawał nawet po wyeliminowaniu grzybów z menu. Shiitake działają uspokajająco, zapobiegają m.in. zawałowi serca, udarowi mózgu, zakrzepicy, nadciśnieniu, a szczególne korzyści może przynieść weganom i osobom osłabionym – nawet dzieciom czy ludziom starszym. Ponadto grzyby te zawierają też kwasy tłuszczowe, które są ważne dla funkcjonowania mózgu. Hamują również wzrost mikroorganizmów odpowiedzialnych za różne problemy skórne (w tym opryszczkę).

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia do 90% nowotworów spowodowanych jest przez czynniki zewnętrzne, na których zmianę MAMY wpływ. Jednym z nich jest sposób odżywiania się i świadomego komponowania codziennej diety. Naukowcy z University of Florida dowiedli, że jedzenie codziennie przez miesiąc tego grzyba podnosi poziom odporności co znacznie pomaga organizmowi w procesie rekonwalescencji, wychodzeniu z chorób, np. po chemioterapii. Twardniki japońskie są więc nieocenione w kwestii leczenia raka gdyż aktywują określone komórki i białka, które atakują nowotwór w ciele człowieka. Oznacza to, że zaliczane są do grupy BRM (biological response modifiers) – czyli związków, które nie oddziałują bezpośrednio na komórki nowotworowe, lecz „dopingują” organizm do ozdrowienia. Docenia się je szczególnie za zdolność do biosyntezy związków o działaniu przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, czy przeciwgrzybiczym.

Wyniki badań prowadzonych na myszach poświadczają, że poziom zahamowania rozwoju i rozrostu komórek rakowych zostaje zahamowany o procent proporcjonalny do ilości spożywanego grzyba. Dodatkowo, według najnowszych badań laboratoryjnych japońskiej akademii medycznej w Yamaguchi, shiitake zapobiega rozmnażaniu się w tkankach wirusa HIV, odpowiedzialnego za chorobę AIDS. Naukowo potwierdzono również, że grzyby te działają jak naturalny antybiotyk. Shiitake wykazują więc szereg właściwości leczniczych. Grzyb ten zawiera wiele witamin i soli mineralnych. Spożywany jest jako środek przeciw grypie, wzmacnia też organizm przy chemioterapii. W samej Azji grzyby te nazywane są „eliksirem życia” gdyż są doskonałym źródłem selenu, żelaza, białka, błonnika czy witaminy C. Jest to również produkt dietetyczny – 100 gramów surowych grzybów ma zaledwie 34 kalorie.

Zdrowotne działanie grzybów Shiitake:

  • antyzakrzepowe
  • antybiotykowe
  • regulujące system odpornościowy
  • antywirusowe
  • antyrakowe
  • antycukrzycowe
  • w terapii przeciw AIDS i wirusowemu zapaleniu wątroby typu B
  • obniżające ciśnienie krwi
  • obniżające cholesterol
  • regulujące poziom cukru
  • wzmacniające odporność
  • regulujące prace wątroby i nerek
  • redukujące stres
  • poprawiające trawienie